KPU?

KPU of kryptopyrrolurie is een stofwisselingsstoornis in de lever die zijn oorsprong heeft in de darmen. Tijdens het biotransformatieproces in de lever worden toxische stoffen omgezet tot stoffen die door de nieren kunnen uitgescheiden worden. Hiervoor is actief vitamine B6 nodig. Dit actieve B6 wordt gevormd in de dikke darm van het paard. Wanneer het paard een ongezonde darmflora heeft (door bijvoorbeeld het eten van voordroog, veel granen en suikers) kan er een tekort zijn aan B6. De lever kan dan niet meer goed ontgiften waardoor er een opslag is van gifstoffen in het vetweefsel en in het bindweefsel. Als compensatie gaat het paard meer andere mineralen verbruiken zoals zwavel en zink waardoor ook tekorten kunnen optreden. Na lange tijd ontstaan zo een hele reeks klachten zoals slechte vacht en hoeven, lage immuniteit, opgeblazen buik, lusteloosheid en verminderd presteren.

Over KPU is nog veel onduidelijkheid. In Duitsland kan je je paard laten testen. Daarvoor moet je een urinestaal opsturen. Daarin worden 2 waarden bepaald. De indicanwaarde zegt iets over de gezondheid van de dikke darm. Bij een waarde 0 is deze gezond. Bij 1 kan je door de voeding te verbeteren terug een darm krijgen die goed functioneert. Bij 2 tot 4 moet je een herstelkuur doen voor de darmen. Deze bestaat onder andere uit bitterkruiden, darmkruiden, lapachorinde en zoethout. De andere waarde, de kryptopyrrol, moet beneden 30 zijn. Bij een waarde hoger dan 30 spreekt men van KPU. Dan moet ook de lever verder ondersteund worden door onder andere de toevoeging van mineralen als zwavel en zink.

De symptomen van KPU ontstaan geleidelijk en het duurt dan ook een hele periode vooraleer je paard er terug van herstelt. Basis blijft altijd onbeperkt goed hooi ter beschikking, geen granen maar wel een balancer bijvoeren.

Wil je hier graag meer over weten? In de online cursus “Kies bewust je paardenvoeding” vertel ik je meer over KPU maar ook over insulineresistentie, PPID, hoefbevangenheid en hoe je dat met de juiste voeding kan verbeteren. Laat alvast je gegevens hier achter: https://equifarma.be/opleidingen/basis-paardenvoeding-online/ en dan contacteer ik je als de cursus klaar is.

Via https://www.facebook.com/groups/201804135243866 kan je lid worden van de gesloten FB-groep met filmpjes vol tips over voeding, huisvesting en gezondheid van je paard!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *