Zandkoliek

Staat jouw paard op een korte, kale weide? Of op een zandpaddock? Het zand is heerlijk om in te rollen en slapen en ze staan met hun voeten lekker droog maar het is opletten voor zandkoliek!

Met het korte gras of met het hooi dat op het zand ligt, krijgen paarden soms veel zand mee naar binnen. Dat zakt uit in de dikke darm en zorgt ervoor dat de darm minder beweeglijk wordt. Koliek kan het gevolg zijn. Vaak zie je eerst al diarree of mestwater.

Voorkomen is dus de boodschap! Zet je paard daarom niet op een kale weide. Hooi kan je beter in hooinetten voeren ipv op de zandgrond. En onder de hooinetten voorzie je best een verharding (tegels, beton, platen) zodat ze het gevallen hooi daar proper kunnen opknabbelen. Voorkom ook verveling; er zijn veel manieren om je paddock te verrijken. Met een vitaminen- en mineralenbalancer voorkom je mineraaltekorten want anders gaan ze soms gewoon het zand oplikken.

Hoe weet je of je paard veel zand heeft in zijn darmen? Je kan het zelf testen door een mestbal in een een plastic zakje of handschoen te doen. Voeg er water bij en kneed de massa. Laat dan even hangen: het zand zakt uit. Een beetje zand is ok (je wil immers dat je paard het zand uitscheidt ipv in de darmen ophoopt) maar veel zand is niet ok. Je kan dit best meerdere dagen na elkaar doen want de zanduitscheiding is niet altijd hetzelfde. En geen zand in het zakje betekent ook niet met zekerheid dat er geen zand in de darmen zit.

Wat kan je doen om het zand te verwijderen? Psylliumzaad bevat veel slijmstoffen. Die zwellen op in water en verbeteren de beweeglijkheid van de darmen. Het zand wordt zo makkelijker uitgescheiden. Je geeft 0.5 tot 1g zaadjes (in lauw water) per kg lichaamsgewicht dus voor een volwassen paard heb je al snel ½ kg nodig! Gemalen is dat 50 tot 100g per keer. Een kuur van 5 dagen is prima. Continu psyllium bijgeven is niet goed want de darmen van je paard wennen er snel aan en dan verliest het zijn werking. Bij zandkoliek bel je uiteraard je dierenarts!

Via https://www.facebook.com/groups/201804135243866 kan je lid worden van de gesloten FB-groep met filmpjes vol tips over voeding, huisvesting en gezondheid van je paard!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *