Tips

Tips bij het geven van krachtvoer
14/11/21
Als je jouw paard krachtvoer geeft, geef je dit best niet op een lege maag. Het zetmeel verteert dan niet zo goed en wordt ook minder opgenomen omdat het sneller passeert door de dunne darm. Er komt dan meer zetmeel terecht in de dikke darm en dat is niet gezond voor je paard. Geef dus altijd eerst hooi.
Je kan je krachtvoer ook best geven NA de training. Dan weet je precies welke inspanningen je paard geleverd heeft. De suikervoorraad wordt dan meteen aangevuld in de spieren.
Meer hierover weten? Dat kan in de filmpjes op https://www.facebook.com/groups/201804135243866
Verdeel je krachtvoer tussen een portie hooi: je paard doet er dan langer over om alles op te eten. Je kan het krachtvoer ook in een grote emmer geven waarin je enkele grote stenen legt; dit zorgt ook voor trager eten en bezigheidstherapie!

Speekselproductie
5/11/21
Als je paard 1 kg hooi eet, produceert hij 3 tot 5 liter speeksel. Als hij dus op een dag 10 kg hooi verorbert, maakt hij 30 tot 50 liter speeksel. Als je een paar kilo hooi vervangt door 1 kg krachtvoer wordt er maar 1 tot 2 liter speeksel gevormd. Niet goed dus want je paard heeft veel speeksel nodig om oa de zure maag te bufferen en zo de kans op maagzweren te verkleinen. Speeksel zorgt er bovendien voor dat het stof gebonden wordt en dat het voedsel gemakkelijker door de smalle slokdarm kan glijden. Voldoende ruwvoer geven is dus de boodschap!

Stro
26/10/21
Mag je paard stro eten?
Zeker, in stro zit lignine, dezelfde vezel als in takken. Je paard kan dit niet verteren, dus het levert geen energie. Maar het zorgt wel voor een betere darmwerking. Daarom knabbelen paarden graag aan hout en mogen ze dus ook gerust van hun strobed eten. Je kan zelfs stro mengen met je hooi om de eettijd te verlengen.

Fructaan in het najaar
14/10/21
Niet alleen in de lente als de paarden voor het eerst weer op de wei gaan, moet je opletten voor de hoeveelheid fructaan in het gras. Ook nu de nachten weer kouder worden, kan er ’s morgens weer meer fructaan in het gras zitten.
Tijdens de fotosynthese wordt in het gras met koolstofdioxide en zonlicht, glucose (suiker) en zuurstof gevormd. Het gras gebruikt deze glucose om te groeien. Daarvoor zijn ook water en mineralen in de bodem nodig en moet het voldoende warm zijn. Nu de temperaturen ’s nachts zakken, kan de glucose niet gebruikt worden om te groeien. Het gras slaat de suikers dan op onder de vorm van fructaan. Deze soort koolhydraten kan het paard echter niet enzymatisch verteren in de maag en dunne darm. De fructanen komen terecht in de dikke darm. Een gezond paard kan dit in beperkte mate wel aan. Maar bij sobere rassen of paarden met EMS, insulineresistentie of een geschiedenis van hoefbevangenheid kan hierdoor een onevenwicht ontstaan in de darmflora. Door de productie van toxines kunnen dan koliek en hoefbevangenheid optreden.
Let dus op als de temperaturen onder 5° duiken: dan is het gras ’s morgens rijk aan fructanen.
Ook nuttig voor stalgenoten en andere paardenliefhebbers: deel dit bericht en de link naar de facebookgroep waar je de bijhorende filmpjes kan zien: https://www.facebook.com/groups/201804135243866

Ligamentum nuchae
12/10/21
Elke week toon ik jullie graag een stukje van het paardenlijf. We starten met het ligamentum nuchae (rood op de foto).
Het paard is van nature een dier dat maar weinig energierijk voedsel eet. Hij moet dus zuinig omspringen met zijn energie. Het hoofd dat naar beneden hangt om te grazen en de enorme darmen in de buik worden als het ware opgehangen aan dit ligament zodat er maar weinig spierkracht voor nodig is.
Het ligamentum nuchae vertrekt aan het achterhoofd en loopt samen met het ligamentum supraspinale (vanaf T2-3) tot aan het heiligbeen (sacrum). De halswervels zijn via lamellen opgehangen aan dit ligament. Ter hoogte van C6-7 ontbreken deze lamellen wat zou kunnen leiden tot problemen in de CTOregio (in de post over passieve fysio vertelde ik hoe je je paard daar kan trainen).
Doordat alles met elkaar verbonden is, kunnen problemen aan de voorhand een effect hebben achteraan en omgekeerd.
Het ligamentum nuchae is dus een van de belangrijkste structuren van het paardenlichaam.
Kijk op https://www.facebook.com/groups/201804135243866 voor het bijhorende filmpje.

Hooi vs voordroog
30/9/21
Geef jij hooi of voordroog?
Hooi is het gemaaide gras dat door de zon op het veld gedroogd wordt. Gemiddeld duurt dit 5 tot 7 dagen. Het bevat dan nog ongeveer 15% water.
Voordroog wordt een 2-tal dagen vroeger ingepakt in plastic. Dan zit er nog meer water in. Door het gebrek aan zuurstof begint het fermentatieproces. Daardoor blijft het hooi houdbaar. Melkzuurbacteriën zorgen voor deze fermentatie. Als je voordroog voert, komen deze bacteriën ook in de darmen van je paard. En daar willen we ze liever niet want dat geeft verzuring.
Meer weten over de geschikte voeding voor je paard? Dat kan met voedingsadvies aan huis of volg één van onze workshops! Kijk op www.equifarma.be

Verharen
23/9/21
Net zoals na de winter gaat je paard ook nu na de zomer verharen. Dat komt niet omdat de temperaturen veranderen maar omdat de lengte van de dagen verandert. Minder licht veroorzaakt een hormonale verandering bij je paard en dat zorgt ervoor dat hij zijn vacht gaat wisselen.
Dat kost best wel veel energie. Zorg dus dat je paard in een goede conditie is om dit vlot te laten verlopen. Vooral koper, zink en mangaan zijn nu absoluut noodzakelijk. Met hooi alleen redt je paard het dan niet, dus geef zeker een balancer bij. Van lijnzaadolie gaat de vacht wel glimmen, maar sneller verharen niet.
Bij gezonde paarden verloopt de rui in 2-3 weken. Maar het kan ook langer duren. Vooral oudere paarden met een slecht gebit nemen niet genoeg voedingsstoffen op. Ook hormonale problemen kunnen een rol spelen.
Een dagelijkse poetsbeurt met de roskam om de losse haren te verwijderen, doet je paard nu wel deugd.

Luzerne
19/9/21
Luzerne is een ruwvoer dat zeer rijk is aan eiwitten. Deze eiwitten zitten vooral in de blaadjes dus luzernebrokjes van blad zijn daarom geschikt voor paarden met een verhoogde eiwitbehoefte zoals jonge paarden, magere en oude paarden of sportpaarden. Luzerne is arm aan suikers.
De stengels zijn zeer vezelrijk en bevorderen zo het kauwen en de speekselproductie. Daarom worden ze vaak gemengd met andere supplementen.
Let op: luzerne heeft een verkeerde calcium-fosforbalans. Geef dus geen te grote hoeveelheden.
Wil je ook graag het bijhorende filmpje zien: https://www.facebook.com/groups/201804135243866

Grasbrok
6/9/21
Wat moet je weten over grasbrok:
– Grasbrok behoort tot de categorie “ruwvoer” en is dus de belangrijkste voedingsbron voor je paard. Door grasbrok als aanvulling op hooi te geven, verhoog je de diversiteit, wat gunstig is voor de darmflora van je paard.
– Kies voor een brok zonder toegevoegde granen, want extra zetmeel en suiker heeft je paard echt niet nodig.
– Week je grasbrok altijd. Dat voorkomt niet alleen slokdarmverstopping maar voorkomt ook problemen aan het TMJ-gewricht.
– Oudere paarden met gebitsproblemen kan je volledig op grasbrok zetten. Geef ze toch ook wat hooi om te knabbelen. Dat voorkomt verveling en stimuleert de speekselproductie.
Meer hierover op https://www.facebook.com/groups/201804135243866

Ontwormen
30/8/21
Volgens de resultaten van het Wormiscope mestonderzoek hebben we een besmetting met stronglyden of bloedwormen. En dus moeten de paarden ontwormd worden. Maar niet elk product is actief tegen elke wormsoort en ook voor resistentie moet je opletten. Welke ontworming kies je dan?
In het filmpje op https://www.facebook.com/groups/201804135243866 vertel ik wanneer je een risicoweide hebt en ook met kleine aantallen wormeieren toch moet ontwormen. Wanneer er grotere aantallen wormeieren worden vastgesteld moet je zeker ontwormen. Welke producten je wanneer kan inzetten, kom je te weten als je lid wordt van de groep.

Ontwormen
30/8/21
Ooit al eens de mest van je paard laten onderzoeken op wormen?
Met het wormiscope-mestonderzoek kan je nagaan of je paarden moeten ontwormd worden of niet. De aanwezigheid van wormen is afhankelijk van leeftijd, seizoen, weidebezetting (aantal paarden, andere grazers), weidebeheer (dagelijks mest verwijderen). De meest voorkomende wormen zijn veulenwormen, spoelwormen, lintwormen en stronglyden of bloedwormen. Indien je paard veel parasieten heeft in z’n darmen kan hij diarree of koliek krijgen. Ook de algemene conditie gaat achteruit. Met een mestonderzoek krijg je dus een beeld van de soort parasieten en de ernst van de infectie. Het doel is om het aantal behandelingen te verminderen want als er niet veel wormeitjes teruggevonden worden, moet je niet ontwormen. Zo vermindert de kans op resistentie. Zo’n mestonderzoek doe je best 4x per jaar, vnl tijdens het weideseizoen.
Maar opgelet, met een mestonderzoek kan je niet alle wormen opsporen. Daarom blijft het belangrijk om in het najaar, na de eerste koudeprik een volledige ontworming te geven tegen de larven van de stronglyden en tegen lintwormen. Maar daarover later meer.
Meer over zo’n mestonderzoek in de video op https://www.facebook.com/groups/201804135243866

Hooi wegen
26/8/21
We weten allemaal dat hooi de belangrijkste ruwvoerbron is voor ons paard maar weet jij hoeveel hooi je voert en hoeveel hooi je paard nodig heeft?
Ruw gezegd heeft een paard 2% van zijn gewicht aan ruwvoer nodig. Een paard van 500 kg eet dus 10 kg hooi per dag. In voordroog zit meer water, dus moet je ook meer voeren. Maar voordroog is niet zo’n goeie keuze voor je paard; daarover later meer.
Dus, als jij wil weten hoeveel hooi jouw paard nu eigenlijk eet, neem dan eens de weegschaal mee naar buiten en weeg het!

Het paardengebit
23/8/21
Onze tandarts @dierenartsilsevandenbroeck was bij Equifarma voor de jaarlijkse controle. Ik kies voor een tandarts-dierenarts die in tegenstelling tot een gebitsverzorger meer specifieke ingrepen kan doen en mag verdoven. Je ziet haar aan het werk als je lid wordt van de groep via deze link
https://www.facebook.com/groups/201804135243866
Het paardengebit is ontwikkeld voor het vermalen van vezelrijk voedsel. Door het voermanagement van de mens -zachter krachtvoer, snoep, fijner hooi- slijt het gebit niet meer op natuurlijke wijze. Daardoor kunnen richels, haken en punten ontstaan die de normale maalfunctie verhinderen. Dit kan problemen veroorzaken voor het welzijn van je paard.
Meestal kan je gebitsafwijkingen merken aan signalen in de spijsvertering:
Proppen maken van ruwvoer en uit de mond laten vallen Knoeien met krachtvoer Zwelling op de kaak Onverteerd voedsel in de mest Vermagering Daarnaast kan je als ruiter ook problemen ondervinden bij het rijden. Als het bit pijnlijk ligt in de mond zal je paard weerstand bieden. Je paard zal de teugeldruk ontwijken en zich niet kunnen ontspannen. Ook de druk van de neusriem kan voor problemen zorgen in een gevoelige mond.

Takken voeren
21/8/21
In de natuur eten paarden veel meer dan alleen hooi of gras. Ze eten vele soorten kruiden, struiken en bomen. Die diversiteit is goed voor hun darmflora. De houtvezels uit takken zijn in tegenstelling tot de vezels uit grassen, niet verteerbaar door de darmflora. De onverteerbare vezels zorgen voor een goede darmperistaltiek, dwz een goede passage of transit.
Takken voeren levert dus geen extra energie maar is wel gezond voor de darmen van je paard en je paard heeft er een leuke bezigheid mee. Wilg, hazelaar, berk, populier, linde, tamme kastanje, els, iep en zelfs bamboe mag je allemaal voeren. Maar let op: esdoorn en wintergroene bomen en struiken zoals laurier, taxus, hulst en klimop zijn giftig. Beukennootjes en eikels zijn ook giftig. En natuurlijk niet te vergeten Jacobskruiskruid.

Passive physio
18/8/21
We rijden onze paarden 1 uur per dag en dan trainen we de grote bewegingsspieren maar de houding- en balansspieren zijn moeilijk te bereiken. De overige 23 uur staan onze paarden op stal of op de wei. Dan kunnen we die dieperliggende spieren, cybernetic muscles, gaan trainen met Passive Physio. Dit concept van Tamara Dorresteijn gaat dus over de houding en balans van je paard tijdens dagelijkse dingen.
“Daar waar het paard de meeste tijd doorbrengt, valt de meeste winst te behalen”
Het belang van Passive Physio is ontstaan door de Austalische Sharon May Davis, een anatomie en biomechanica experte die bekend is om haar vele dissecties op paarden. Het ligamentum nuchae of de nekband waarmee de halswervels ophangen, vertoont bij onze moderne paarden vaak defecten: de lamellen ter hoogte van C6 en C7 ontbreken en daardoor zien we veel problemen in het CTO-gebied. We kunnen de onderhals van het paard stabiliseren door op verschillende hoogtes en posities te voeren.
In de natuur zijn paarden ook niet alleen grazers. 20% van de tijd browsen ze ook: dit is eten boven voorknie-hoogte.
Dus als je hooinetten ophangt op verschillende hoogtes traint je paard zichzelf. Handig toch!

Voorjaarsgras
2/6/21
Paarden gaan best pas op de wei als het gras al begint te bloeien. De lange stengels bevatten veel cellulose, de ideale vezels voor fermentatie in de dikke darm. Het blad van het jonge voorjaarsgras daarentegen bevat veel pectine, wat verzuring in de darmen geeft. Ook het suikergehalte is het hoogst in het voorjaar. Opletten dus bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.