Voedingsadvies

Heeft jouw paard over- of ondergewicht, jeuk, mestwater, IR, hoefbevangenheid, steeds weerkerende blessures, hoest? Dan bekijk ik graag samen met jou hoe we de oorzaak kunnen aanpakken en voor blijvende verbetering kunnen zorgen door de voeding voor je paard te optimaliseren en te ondersteunen met een behandelplan.

Door te streven naar een goede darmgezondheid en goede werking van de lever en nieren, in combinatie met een goeie huisvesting en vermindering van de stress, kunnen we jouw paard weer blij en fit maken.

Wat houdt dat in, voedingsadvies?

  • Je krijgt een zeer uitgebreide vragenlijst over de gezondheid, voeding, beweging en huisvesting van je paard. Ik heb ook een aantal foto’s nodig.
  • Tijdens een belafspraak bespreken we deze informatie.
  • Op basis daarvan kan ik al een eerste voedingsadvies geven.
  • Eventueel kan een hooianalyse gebeuren.
  • Dan maak ik een volledige berekening van het rantsoen zodat je nadien precies weet hoeveel je je paard moet voeren en wat je kan bijvoeren.
  • We horen elkaar nadien weer voor een opvolgingsgesprek.
  • Indien gewenst, kan het voedingsadvies ook bij je thuis plaatsvinden (max 50km van Reet of 100km voor grote stal)

Iets voor jou? Neem een kijkje op: https://equifarma-academie.be/voedingsadvies-plus-2/

Of bestel meteen je voedingsadvies-plus

https://equifarma-academie.be/product/voedingsadvies-plus/

Traditioneel worden onze paarden 2x per dag gevoerd met een portie krachtvoer en hooi. Maar daar is het spijsverteringsstelsel van je paard niet voor gemaakt.

De maag produceert continu maagzuur en om maagzweren te voorkomen, mogen er dus geen lange pauzes zijn tussen het beschikbare ruwvoer. De darmen fermenteren de vezels uit dit ruwvoer en leveren energie en warmte. Door het voeren van voordroog of te veel suiker- en vezelrijk krachtvoer krijg je echter verzuring van de darmen. En dat wil je niet want het kan uiteindelijk leiden tot koliek of hoefbevangenheid.

Hooi alleen bevat echter te weinig mineralen en vitaminen, dus een balancer bijvoeren is een must.

Uiteraard is elk paard verschillend. Sobere rassen, oudere paarden, veulens, sportpaarden hebben elk hun specifieke voerbehoeftes. Bij paarden met insulineresistentie, EMS of hoefbevangenheid moet je extra op hun voeding letten.

Spijtig genoeg krijgt voeding pas aandacht als er gezondheidsproblemen zijn. En vaak komt het advies van een fabrikant.

Bij mij krijg je goed onafhankelijk voedingsadvies.

Wil je graag zelf meer weten over voeding voor je paard? In onze workshop leer je alles over het spijsverteringsstelsel van je paard en over de verschillende voedingsstoffen. We leren etiketten lezen en berekenen hoeveel voer jouw paard nu precies nodig heeft.

“Het paard is wat hij eet”

“prima balans tussen theorie en toepasbaarheid”
“het heeft me nieuwe inzichten gegeven”
“direct bruikbaar in de praktijk”
“zou standaard moeten zijn voor elke paardeneigenaar”
reacties van LRV Schilde

Of wil je graag op eigen tempo van thuis uit meer leren over de geschikte voeding voor je paard en waarom je iets wel of niet geeft? Dan is de online cursus paardenvoeding iets voor jou.

Ik ben er in speed-tempo doorgegaan en ik vind het een hele goede cursus (dus ik ben blij dat ik erop ben ingegaan 🙂 ).
Op basis van jouw beschrijvingen – en verder duiken in andere CVB, BCS… literatuur: we zijn hier niet slecht bezig, ik begrijp nu ook waarom… en ik zie nu nóg ruimte voor verbetering. Dus dat ga ik zeker verder toepassen!
 
Kort samengevat: dikke merci, want deze cursus gaat de vriendjes nog jaren ten goede komen! Zeker weten!!!
Wouter