Voorjaarsgras

Staat jouw paard al op de wei?

Het betere weer lijkt uitnodigend om de paarden al op de wei te laten. Maar dat is niet zo’n goed idee. De gehaltes aan fructaan in het gras zijn ’s morgens heel hoog omdat de nachten nog te koud zijn. Een woordje uitleg:

Tijdens de fotosynthese wordt in het gras met koolstofdioxide en zonlicht, glucose (suiker) en zuurstof gevormd. Het gras gebruikt deze glucose om te groeien. Daarvoor zijn ook water en mineralen in de bodem nodig en moet het voldoende warm zijn. Nu de temperaturen ’s nachts nog laag zijn, kan de glucose niet gebruikt worden om te groeien. Het gras slaat de suikers dan op onder de vorm van fructaan. Deze soort koolhydraten kan het paard echter niet enzymatisch verteren in de maag en dunne darm. De fructanen komen terecht in de dikke darm. Een gezond paard kan dit in beperkte mate wel aan. Maar bij sobere rassen of paarden met EMS, insulineresistentie of een geschiedenis van hoefbevangenheid kan hierdoor een onevenwicht ontstaan in de darmflora. Door de productie van toxines kunnen dan koliek en hoefbevangenheid optreden.
Let dus op als de temperaturen nog onder 5° zijn: dan is het gras ’s morgens rijk aan fructanen. Je kan de paarden dan beter pas na de middag op de wei laten.

Nog beter is het om te wachten met weidegang tot eind mei / begin juni. Het gras is dan uitgebloeid en is dan veel rijker aan vezels en arm aan suiker.

Via https://www.facebook.com/groups/201804135243866 kan je lid worden van de gesloten FB-groep met filmpjes vol tips over voeding, huisvesting en gezondheid van je paard!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *