Fructaan in het najaar
Niet alleen in de lente als de paarden voor het eerst weer op de wei gaan, moet je opletten voor de hoeveelheid fructaan in het gras. Ook nu de nachten weer kouder worden, kan er ’s morgens weer meer fructaan in het gras zitten.
Tijdens de fotosynthese wordt in het gras met koolstofdioxide en zonlicht, glucose (suiker) en zuurstof gevormd. Het gras gebruikt deze glucose om te groeien. Daarvoor zijn ook water en mineralen in de bodem nodig en moet het voldoende warm zijn. Nu de temperaturen ’s nachts zakken, kan de glucose niet gebruikt worden om te groeien. Het gras slaat de suikers dan op onder de vorm van fructaan. Deze soort koolhydraten kan het paard echter niet enzymatisch verteren in de maag en dunne darm. De fructanen komen terecht in de dikke darm. Een gezond paard kan dit in beperkte mate wel aan. Maar bij sobere rassen of paarden met EMS, insulineresistentie of een geschiedenis van hoefbevangenheid kan hierdoor een onevenwicht ontstaan in de darmflora. Door de productie van toxines kunnen dan koliek en hoefbevangenheid optreden.
Let dus op als de temperaturen onder 5° duiken: dan is het gras ’s morgens rijk aan fructanen.
Ook nuttig voor stalgenoten en andere paardenliefhebbers: deel dit bericht en de link naar de facebookgroep waar je de bijhorende filmpjes kan zien: https://www.facebook.com/groups/201804135243866