Heeft jouw paard ook wel eens rotstraal gehad?
Dit zijn de 5 stappen in de behandeling van rotstraal:
1.Maak de straal schoon met een borstel en water zodat alle modder en mest weg zijn. Dan kan je behandeling optimaal werken.
2.Week de hoeven een half uur in een spoelschoen zoals de Tubbease. Je kan een oplossing van half appelazijn, half water gebruiken. Daarmee doodt je bacteriën, schimmels en verwijder je kapotte cellen.
3.Gebruik een antibacterieel en antischimmelproduct in de straalgroeve zoals Hoofclear (bevat koper).
4.Leg er een beschermende pasta op zodat de straalgroeven straks niet weer meteen vol modder zitten.
5.Laat alles goed inwerken op het droge. Je paard ondertussen wat te eten geven helpt.
Maar wat kan je nog doen om de hoeven van je paard te herstellen of preventief te beschermen?
Als je paard de hele dag in een natte paddock of modderige wei staat, zullen de hoeven zwakker worden en meer vatbaar voor het binnendringen van bacteriën. Zorg er dus voor dat je paard ook een droge plek heeft om te staan en te bewegen. Paarden kunnen prima tegen modder en water maar ze moeten wel enkele uren per dag droog kunnen staan. Verhard bijvoorbeeld de voerplekken, daar brengen ze al heel wat tijd door.
Ook een schone plaats om gewoon te staan en te liggen is een must.Als je paard vaak in mest en urine staat, zullen de ammoniak en de bacteriën uit de mest de straal aantasten. Hou dus niet alleen je stal proper, maar ook de paddock en de wei!
24/7 vrije beweging is ideaal. Beweging bevordert de doorbloeding, essentieel voor gezonde hoeven. Een wandeling op de weg of rijden op een stevige droge zandbodem stimuleren de hoef en de straal.
Ook het niet of slecht bekappen van de hoeven of het dragen van hoefijzers belemmeren de doorbloeding. Laat dus regelmatig de hoeven bekappen!
En niet te vergeten: gezonde voeding! Voeding heeft invloed op heel de gezondheid van je paard en dus ook op de hoeven. Kwaliteitsvol hooi, weinig suikers/granen en een aanvullend vitaminen- en mineralensupplement vormen de basis.
Meer weten over de geschikte voeding voor je paard? Je kan bij mij terecht voor voedingsadvies, workshops bij jou op stal of binnenkort kan je het zelf leren in mijn online cursus. Hou dus zeker de facebookpagina in de gaten https://www.facebook.com/Equifarma.Reet en kijk op de website https://equifarma.be/. Stuur een mailtje naar info@equifarma.be en ik contacteer je binnenkort!
In het filmpje op de gesloten facebookgroep kan je zien hoe ik de Tubbease gebruik:https://www.facebook.com/groups/201804135243866#equifarma#paardenwelzijn#hoefverzorging#rotstraal
