Hooianalyse

Ruwvoer is de belangrijkste energiebron voor je paard. Het is belangrijk dat je hooi van goeie kwaliteit is. Daarom kan het nuttig zijn je hooi te laten analyseren. Dat kan eenvoudig met een Pavo quickscan: je stuurt gewoon een staal van je hooi op. Daarin wordt de energiewaarde, het eiwitgehalte en het suikergehalte gemeten.

Het suikergehalte wil je graag zo laag mogelijk, liefst niet hoger dan 10%. Voor paarden met insulineresistentie of een geschiedenis van hoefbevangenheid is het suikergehalte best niet hoger dan 6%. Paarden kunnen immers niet zo goed suikers verteren. Wanneer te veel onverteerde suikers in de dikke darm terecht komen, ontstaat daar een dysbiose, een onevenwicht in de darmflora. Koliek en hoefbevangenheid kunnen de gevolgen zijn. Bovendien worden de suikers die je paard niet verbruikt, opgeslagen onder de vorm van vet of als afvalstoffen in het bindweefsel. Gevolg: veel paarden met overgewicht en gezondheidsproblemen.

Ook kom je met de quickscan te weten of je hooi voldoende energie en eiwitten bevat. Wat je paard nodig heeft, hangt natuurlijk af van het soort paard en het werk dat je ermee doet. Koudbloeden en paarden die enkel recreatief gereden worden, hebben meestal geen extra’s nodig. Een vitaminen- en mineralensupplement volstaat dan. Paarden die zware arbeid moeten verrichten, veulens en zogende merries kan je dan bijvoeren met krachtvoer of eiwitrijk ruwvoer zoals luzerne en esparcette. Maar om te weten wat je paard extra nodig heeft, moet je natuurlijk eerst weten wat er al in het hooi zit dat je voert: is dat laag in energie en eiwitten of net heel rijk? Daarom is een hooianalyse nuttig. Pas indien nodig en mogelijk eerst je hooi aan aan de behoefte van je paard. Daarna kan je kijken of bijvoeren nodig is.

Wil je graag meer weten over wat het geschikte voer is voor jouw paard? Kijk dan op de equifarma-academie:

Kies bewust je paardenvoeding

Hier zie je het resultaat van een hooi-analyse.
De energie- en eiwitkwaliteit is gemiddeld. Voor paarden die niet veel moeten werken en onbeperkt ruwvoer krijgen, heb je  liefst nog lagere waardes. Van nature aten paarden ook zeer energie-arm voedsel. Onbeperkt ruwvoer lijkt ideaal maar onze paarden worden dan toch vaak te dik omdat het hooi te rijk is met allerlei problemen als gevolg.
Het lage suikergehalte in dit hooi is ideaal.

Dus, heb jij het ook gehad met al die vervelende kwaaltjes bij je paard? Wil jij graag een gezond en goed presterend paard? Leer dan mee de problemen aan te pakken bij de basis: een gezonde voeding. Je leert alles over de spijsvertering van je paard, soorten voer en de invloed van voeding op de gezondheid van je paard in de cursus “Kies bewust je paardenvoeding”. Je komt er er alles over te weten op:

Cursus

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *