Ontwormen

Ooit al eens de mest van je paard laten onderzoeken op wormen?

Met het wormiscope-mestonderzoek kan je nagaan of je paarden moeten ontwormd worden of niet. De aanwezigheid van wormen is afhankelijk van leeftijd, seizoen, weidebezetting (aantal paarden, andere grazers), weidebeheer (dagelijks mest verwijderen). De meest voorkomende wormen zijn veulenwormen, spoelwormen, lintwormen en stronglyden of bloedwormen. Indien je paard veel parasieten heeft in z’n darmen kan hij diarree of koliek krijgen. Ook de algemene conditie gaat achteruit. Met een mestonderzoek krijg je dus een beeld van de soort parasieten en de ernst van de infectie. Het doel is om het aantal behandelingen te verminderen want als er niet veel wormeitjes teruggevonden worden, moet je niet ontwormen. Zo vermindert de kans op resistentie. Zo’n mestonderzoek doe je best 4x per jaar, vnl tijdens het weideseizoen.

Maar opgelet, met een mestonderzoek kan je niet alle wormen opsporen. Daarom blijft het belangrijk om in het najaar, na de eerste koudeprik een volledige ontworming te geven tegen de larven van de stronglyden en tegen lintwormen. Maar daarover later meer.

Meer over zo’n mestonderzoek in de video op https://www.facebook.com/groups/201804135243866

Volgens de resultaten van het Wormiscope mestonderzoek hebben we een besmetting met stronglyden of bloedwormen. En dus moeten de paarden ontwormd worden. Maar niet elk product is actief tegen elke wormsoort en ook voor resistentie moet je opletten. Welke ontworming kies je dan?

In het filmpje op https://www.facebook.com/groups/201804135243866 vertel ik wanneer je een risicoweide hebt en ook met kleine aantallen wormeieren toch moet ontwormen. Wanneer er grotere aantallen wormeieren worden vastgesteld moet je zeker ontwormen. Welke producten je wanneer kan inzetten, kom je te weten als je lid wordt van de groep.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *